Clubul Sportiv de GO Timisoara
black bullet

Istoria Go-ului in Timisoara

Timisoara este primul oras in care s-a jucat Go in Romania

Jocul de Go a patruns in Timisoara pe la jumatatea secolului XX. Cam in acea vreme, mai exact la mijlocul anilor '40, dr. Walter Schmidt a descoperit in podul unei case un joc manufacturat de go impreuna cu niste vagi instructiuni in limba germana. Fara sa intuiasca pe atunci, acesta a fost momentul de inceput al practicarii Go-ului in tara noastra. A fost deschis un drum care va fi batut in urmatorii ani de multi alti jucatori in Romania.

strada cluj nr 20 timisoara

Strada Cluj Nr. 20. Aici s-au jucat in anii '40 primele partide de Go din tara.
Dl. Walter Schmidt impreuna cu un prieten au gasit in aceasta casa un joc de Go cu tabla si piese de carton si o cartulie cu regulile jocului plus o partida comentata.


La inceput dr. Walter Schmidt a practicat acest joc intr-un cerc restrans de prieteni. De mentionat ar fi domnul Iosif Piltz, care ulterior a plecat din tara. Au urmat in anii '60 corespondente cu federatii si asociatii de Go de pe mapamond, iar la inceputul anilor '70 a fost realizata si o tentativa de infiintare a unui club de Go in Timisoara. Cu toate acestea raspandirea jocului a ramas limitata.

In anul '82 s-a primit o invitatie oficiala la campionatul mondial de go din Japonia. Domnul Schmidt a declinat aceasta in favoarea mai tanarului jucator Andras Venczel. In ciuda absentei in acea vreme a competitiilor interne, comportarea la campionat a fost destul de buna. Era prima deschidere spre exterior a Go-ului romanesc.

Se formeaza primul club timisorean al jucatorilor de Go

Tot in 1982, din initiativa d-lui I. Albescu, Redactor Sef la revista "Stiinta si Tehnica" a aparut in paginile publicatiei sale un frumos serial cu articole de popularizare a jocului de go, conceput de dl Gheorghe Paun, membru al Academiei Romane. Laudabila actiune a domniei sale a avut un ecou imediat mai ales in randurile tinerilor. Printre ei se afla si Dumitru Ghiebaura a carui proaspata pasiune pentru joc l-a facut sa initieze intemeierea primului club timisorean de Go. Aceasta se petrecea in primavara lui '83, in incinta Casei Tineretului la celebra, in prezent, sala 209. Deschiderea a fost facuta cunoscuta publicului printr-un anunt in cotidianul de pe-atunci, "Drapelul Rosu". Ca invitat de onoare s-a aflat domnul Walter Schmidt, care cu multa rabdare si-a luat in serios rolul de profesor al tinerilor invatacei. Alaturi de acestia au mai luat parte la intalnirile clubului si mai vechii jucatori: Ion Taranu, Pavel Dordea, Marius Sangeorzan si Andras Venczel.

In anul '87 a fost organizat chiar un campionat de Go in Timisoara, turneu castigat de doctorandul chinez Hai Tao. Era perioada de inflorire a Go-lui in tara. In acea vreme, la mijlocul anilor '80, a aparut celebra carte de go "Initiere in Go" destinata incepatorilor, scrisa de acelasi inimos promotor al Go-ului domnul Gheorghe Paun (1985), au aparut in productie RECOOP primele seturi de Go romanesti, cluburi de go se deschideau in mai toate marile orase, iar prezenta la acestea era din ce in ce mai numeroasa. Pe atunci a avut loc si primul concurs national. Un rol care nu poate fi neglijat in dezvoltarea go-ului romanesc si implicit al celui timisorean a fost participarea la turnee a jucatorilor chinezi si japonezi. Tot in acea perioada a aparut si cartea "Go-ul in competitie" scrisa de domnul Radu Baciu.

A mai urmat un turneu timisorean in anul '90. Din pacate inceputul anilor '90 a adus si declinul go-ului timisorean, poate marcat si de plecarea din tara a catorva jucatori valorosi : Andras Venczel, Dan Micsa si Mihai Sarbu.

Clubul Sportiv de Go "Walter Schmidt" - prima organizatie neguvernamentala de profil din Timisoara

Revigorarea clubului s-a realizat de-abia in anul 2000, an care a adus un nou val de tineri ambitiosi.

(in curs de completare)


Articole pe acelasi subiect: